28 september: Demo Bokashi teelt

In de Binnenveldse Hooilanden verenigden zeven boeren zich in een boerencoöperatie. Voor het derde jaar op rij maken zij bokashi van natuurmaaisel. Wees welkom om op woensdag 28 september te zien hoe je een bokashikuil maakt!

Bokashi is Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Bokashi stimuleert het bodemleven, waaronder de pendelworm. Deze wormen banen zich een weg omhoog richting de bokashi en zorgen zo voor een betere doorluchtbaarheid van de bodem. De gangetjes die zij maken, worden door toekomstige wortels gebruikt. Een ander groot voordeel van bokashi maken is dat maaisel niet meer tegen hoge kosten hoeft te worden afgevoerd.

Uitdagingen
In het natuurgebied waarvan de coöperatie 54 hectare beheert, de boeren verwachten 400 m³ maaisel tot bokashi te verwerken. Ze stonden de eerste twee jaren voor uitdagingen: te grove delen (riet) die niet goed fermenteerden, wisselende hoeveelheden en een wisselende kwaliteit van het maaisel. Maar al doende leert men! De boeren onderzoeken nu hoe ze kosten kunnen besparen en nieuwe afzetkanalen voor hun bokashi kunnen aanwenden.

Kom kijken!
Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut vertelt op 28 september over het onderzoek dat binnen de Regio Deal Foodvalley op dit thema plaatsvindt en laat tussentijdse resultaten zien. Zo is gekeken naar de analyses van de kuilen, opbrengsten en het organische stofgehalte van de bodem. De boeren demonstreren hoe ze het maaisel bijeen brengen, bacteriën en steenmeel toevoegen en inkuilen. Ook hoort u van hen hoe dit product hen tot nu toe bevalt. Binnen de Regio Deal Foodvalley is dit de laatste keer dat we samen deze kuil maken. Dus grijp je kans en kom kijken!

Wat:          demonstratie en ervaringen Bokashi maken
Voor wie:  boeren, burgers, buitenlui en belangstellenden
Wanneer: woensdag 28 september 2022
Hoe laat:   09:30 inloop, start 10 uur tot 12:00 uur
Waar:        De Hooilanden, Slagsteeg 20, 6721 NR Bennekom

Meld je aan via deze link

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus

Wil je meer weten over een gezonde bodem en hoe je met praktische aanpassingen de efficiëntie van de bodem vergroot? Dit najaar wordt er weer

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley organiseert dit event om agrarisch ondernemers te inspireren. Welke kansen zijn