Boerderijeducatie nieuwe partner van Voedseleducatie Platform

Boederijeducatie nieuwe partner van Voedseleducatie Platform

Het Voedseleducatie Platform, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, gaat verder met het ontwikkelen van actuele voedseleducatie. Per 1 januari 2022 sluiten twee nieuwe partners aan; Lidl Nederland en Boerderijeducatie Nederland.

Het Voedseleducatie Platform (VEP) is een Publiek-Private Samenwerking waarin WUR met bedrijfsleven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerkt aan objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Eten, proeven, voelen, ruiken en kijken staat centraal binnen het programma. Kinderen leren waar hun eten vandaan komt en ze ervaren dat gezond en lekker eten bij elkaar passen.

Wageningen University & Research verzorgt vanuit het VEP de lesprogramma’s Smaaklessen en Smaakmissies met onder meer het Voedingscentrum, Jong Leren Eten, de Gezonde School en bedrijven. Ook doen meer dan honderd regionale partners mee, zoals koks, diëtisten, boeren en partners vanuit het groene onderwijs.

Nieuwe ontwikkelingen: Kok in de Klas, uitbreidingen van excursies en een thuisportaal voor jongeren.
Met het aansluiten van deze nieuwe partners zullen twee projecten binnen het platform een extra impuls krijgen. Zo zal Lidl Nederland het landelijke event Kok in de klas ondersteunen met boodschappenpakketten. Bij Kok in de klas gaan koks uit heel Nederland samen met kinderen in de klas koken om nieuwe smaken en producten te ontdekken. Met Boerderijeducatie Nederland zal het excursieaanbod en belevend leren voor scholen verder doorontwikkeld worden. Daarbij staat de kwaliteit van de excursies, de combinatie met educatie en het zoeken van excursies centraal.

Ook de huidige VEP partners werken in 2022 aan het gezamenlijk doel om kinderen tussen de vier en twaalf jaar voedselvaardig te maken. Een van de nieuwste plannen is het ontwikkelen van een thuisportaal waar jongeren, eventueel met hun ouders, zelf aan de slag kunnen gaan met het leren over voedsel.

Objectief onderwijs samen met bedrijven
In deze Publiek Private samenwerking ontwikkelt Wageningen University & Research alle lesmaterialen. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en een Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en inhoud van de materialen. Alle leden committeren zich aan deze gedragscode. Daarmee gaan ze akkoord met de kwaliteitsnormen, de eenduidige en non-branded communicatie over voedseleducatie-activiteiten en objectiviteit. Het lesmateriaal gaat alleen in op de Schijf van Vijf en bevat geen product- en merkpromotie. Bedrijven dragen in de samenwerking bij met financiële steun, maar ook met non-branded materialen voor scholen, goede ideeën en met hun netwerk.

Bron: Voedseleducatie Platform


Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten