‘Coach heeft ons vertrouwen gegeven’

Multifunctionele landbouw groeit, agrarisch coach kan helpen om de stap te zetten

 Landelijk is de omzet van multifunctionele landbouw tussen 2018 en 2020 met 15 procent gestegen naar ruim 1 miljard euro. De multifunctionele landbouw trekt daarom aan de bel in Den Haag met een tienpuntenplan om de sector verder te ontwikkelen. Ook op Boerderij de Pol in Scherpenzeel werd de afgelopen jaren een campingplaats en vergaderruimte gerealiseerd op het melkveebedrijf. Wilco van Ginkel: ‘De nieuwe tak past prima op het bedrijf. Wij hebben daarbij veel gehad aan een agrarisch coach die ons een duwtje in de rug gaf om bepaalde dingen op te pakken.”

BRON: Nieuwe Oogst

Tussen 2018 en 2020 is de omzet in de multifunctionele landbouw met 15 procent gestegen naar ruim 1 miljard euro. Dat blijkt uit de onderzoeksreeks ‘Kijk op multifunctionele landbouw’ van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Niet alleen de multifunctionele landbouw groeit, ook de vraag naar producten en diensten uit deze sector neemt toe. De totale omzetpotentie van multifunctionele landbouw wordt geschat op 2 miljard euro. De bijna 16.000 multifunctionele landbouwbedrijven werken er hard aan om het volgende miljard te verzilveren. Verwacht wordt dat uiteindelijk de helft van de boeren en tuinders een multifunctionele activiteit ontwikkelt op het bedrijf. ‘Wanneer drempels worden weggehaald, ligt 1 miljard euro extra omzet in het vooruitzicht’, stelt voorzitter Arjan Monteny van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw.

Wilco van Ginkel uit het Gelderse Scherpenzeel nam anderhalf jaar geleden coach Dorine Zwaan in de arm om de bedrijfsopvolging te begeleiden. Zij spraken hierbij ook over de multifunctionele landbouwtakken: een vergaderruimte en een camperplaats.

Met zijn vriendin José Verhoef opende Van Ginkel in mei 2021 de camperplaats. Daar moest zijn opa aan wennen. ‘Mijn opa van negentig vond het maar niets, een camperplaats. Waarom zou je een tak erbij doen naast een goedlopende melkveehouderij? Nu ziet hij ook in dat de tak prima op het bedrijf past’, zegt Van Ginkel.

De familie sprak zeven keer met de coach. ‘Ze heeft ons een duwtje in de rug gegeven om bepaalde dingen op te pakken of te veranderen’, constateert de ondernemer.

Een eyeopener voor Van Ginkel was hoe belangrijk een vrouw is in het bedrijf. ‘Mijn moeder was de drijvende kracht en dat is José nu ook. Ze heeft haar baan bij de kapsalon opgezegd. Op dit bedrijf kan ze tien keer meer doen dan anderhalve dag in de kapsalon.’

 Meer op kantoor

Ook gaf de coach Van Ginkel een duwtje in de rug om meer in het kantoor te werken. ‘Ik ben veel liever buiten dan dat ik mij verdiep in de financiële kant. Ik had altijd het gevoel dat ik er niet zo goed in was. Dorine heeft mij vertrouwen gegeven dat ik het wel kan.’

Over twee maanden is de bedrijfsovername een feit. Van Ginkel raadt het iedereen aan om zich te laten begeleiden door een coach.
‘Ik heb vier zussen en vier zwagers die niets met het bedrijf hebben. Het is goed dat alles duidelijk wordt uitgelegd. Dit voorkomt wrijving. Bedrijfsovername loopt bij veel families in de soep. Geld is vaak een aanleiding tot ruzies.’

Camperplaats en melkveebedrijf

Wilco van Ginkel (40) runt samen met zijn vriendin José Verhoef (40) en zijn ouders Gert en Rita van Ginkel Boerderij De Pol in het Gelderse Scherpenzeel. Ze hebben een melkveebedrijf met 110 koeien en 65 hectare land. Ze verkopen 200 dekstieren per jaar. Daarnaast hebben ze een vergaderlocatie en een camperplaats voor 24 campers.

 

 

Landelijke omzet MFL stijgt
Zo’n 30 procent van de Nederlandse boeren en tuinders wordt geschaard onder de multifunctionele landbouwbedrijven. Tussen 2018 en 2020 steeg hun omzet met 15 procent, zo maakt het onderzoek duidelijk. De omzet van multifunctionele landbouw wordt in 2020 geschat op 1.015 miljoen euro, een toename van 130 miljoen euro ten opzichte van 2018. In 2007, toen de eerste meting plaatsvond, bedroeg de omzet een kleine 300 miljoen euro.

Grote verschillen
Er zijn grote verschillen tussen de verschillende neventakken. Boerderijverkoop is met 370 miljoen euro omzet per jaar de grootste activiteit, gevolgd door zorglandbouw (315 miljoen euro) en recreatie (138 miljoen euro). De agrarische kinderopvang realiseert 115 miljoen euro omzet, agrarisch natuurbeheer 78 miljoen euro en boerderijeducatie 0,1 miljoen euro.

Wilt u ook aan de slag met multifunctionele landbouw? In januari 2023 kan je een gratis training Plattelandstoerisme volgen! Meld je nu aan voor de basisbijeenkomst voor deze training die op  22 november wordt gehouden.  

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Ontwerpatelier: Maas-Jan van den Top

‘Ik wil graag geaccepteerd worden door m’n omgeving.’ Waar Maas-Jan van den Top is, is gezelligheid, energie en minstens één nieuw plan dat nodig uitgevoerd