Doet u mee aan onderzoek naar gezondheidseffecten van zuivel?

Wageningen University & Research (WUR) start binnenkort een onderzoek naar de gezondheidseffecten van zuivel. Leden-melkveehouders in Nederland worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek.

Zuivel zit van nature boordevol goede voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van astma, allergieën, en infecties. Het gebruik van zuivel lijkt hier, afhankelijk van het soort zuivel, aan bij te dragen. Om te kijken of dergelijke gezondheidseffecten ook gelden voor volwassenen die op een boerderij wonen of werken. Om dit zo goed mogelijk te onderzoeken is het van belang dat er zoveel mogelijk personen deelnemen.

Wat houdt de studie in?
In het onderzoek zal een grote groep melkveehouders gevraagd worden naar hun zuivelinname, andere voedingsgewoontes, gezondheid, en of men bijvoorbeeld veel sport of rookt. Deelnemers worden 10 jaar lang gevolgd. Zo hopen de onderzoekers verbanden te kunnen leggen tussen onder andere zuivelinname en het voorkómen van ziekten.

Waarom meedoen aan het onderzoek?
U staat als melkveehouder aan de basis van heel veel zuivelproducten die door miljoenen mensen wereldwijd dagelijks worden gebruikt. Al meerdere malen is door wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat uw “witte goud” boordevol nutriënten zit en dat het drinken van koemelk meerdere gunstige gezondheidseffecten heeft. Zo is uit eerdere onderzoeken onder andere gebleken dat zuivel de kans op diabetes type 2, darmkanker en de ziekte van Alzheimer verlaagt. Door mee te werken aan dit onderzoek helpt u om nóg meer inzicht te krijgen in het verband tussen zuivelproducten en gezondheid. Mede door uw deelname wordt het mogelijk om steeds meer aspecten van het goede van zuivel met de wereld te delen.

Hoe kan ik meedoen met dit onderzoek?

  • Intake: vul deze vragenlijst in (u krijgt eerst een toestemmingsformulier te zien, als u instemt met de voorwaarden wordt u meteen naar de screeningsvragenlijst geleid)
  • Als u voldoet aan de criteria om deel te nemen aan het onderzoek wordt u per mail of post benaderd met het verzoek om twee vragenlijsten in te vullen. Het kost ongeveer 30-45 minuten tijd om deze vragenlijsten in te vullen.
  • Vervolgens wordt u, gedurende een periode van 10 jaar, elke 2 jaar gevraagd om de vragenlijst in te vullen.
  • Aan een klein deel van de deelnemers die ouder zijn dan 60 jaar zal hiernaast gevraagd worden of ze eenmalig mee willen doen aan een bloedonderzoek om onder meer de weerstand te bestuderen.

 

De onderzoekers gaan uiteraard zorgvuldig met uw gegevens om: de gegevens die u invult worden alleen gebruikt voor het onderzoek van de WUR.

Voor extra informatie of vragen over het onderzoek kunt u een e-mail sturen naar de onderzoekers via dairystudie@wur.nl .

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Webinar Plattelandstoerisme, kans of uitdaging

Overweegt u iets te gaan doen met plattelandstoerisme? Denk bijvoorbeeld aan een mini-camping, glamping, bed & breakfast, groepsaccommodatie, aanbieden van activiteiten, proeverijen, workshops of een