Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal

De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld in de zogeheten fipronilaffaire van 2017 en is dan ook niet aansprakelijk voor de financiële schade van kippenboeren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen. Het hof heeft de eisen van ruim honderd pluimveehouders en brancheorganisatie LTO Nederland afgewezen.

Veel eieren van Nederlandse kippen bleken destijds een kleine hoeveelheid van de chemische stof fipronil te bevatten. Toen dat uitkwam, belandde de sector in een diepe crisis. Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven moesten op slot. De fipronil bleek in een middel te zitten dat het Barneveldse ontsmettingsbedrijf Chickfriend op grote schaal gebruikte om bloedluis in pluimveestallen te bestrijden.

Fipronil is in hoge concentraties schadelijk voor de gezondheid. Daarom mag het boven bepaalde concentraties niet in eieren zitten. De stof bleek ook nog lang in het lijf van kippen te blijven zitten. Uiteindelijk zagen veel pluimveehouders zich genoodzaakt hun dieren te laten doden.

EERDER INGRIJPEN
De eisers in de zaak menen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel eerder had moeten ingrijpen en de sector had moeten waarschuwen.

In navolging van de rechtbank is het hof dat niet met hen eens. ,,De NVWA is er niet om de economische belangen van pluimveehouders te dienen”, oordelen de rechters. “De pluimveehouders zijn zelf primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hen geproduceerde eieren.”

Bij de NVWA waren eind 2016 al signalen binnengekomen over het bedrijf Chickfriend, dat een bestrijdingsmiddel met fipronil gebruikte.

LANGZAMER
De toezichthouder begon een strafrechtelijk onderzoek zonder alarm te slaan. ,,Die weg was langzamer dan de bestuursrechtelijke weg”, stelt het hof vast. De rechters concluderen dat de NVWA het op deze manier mocht aanpakken, omdat de overschrijding van de wettelijke norm ,,op zichzelf niet betekent dat er een acuut gevaar was voor de volksgezondheid”.

Fipronil is weliswaar giftig, maar de concentratie die van de wet in levensmiddelen terecht mag komen, ligt veel lager dan de concentratie waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat die schadelijk is. Daarom hoefde de NVWA Chickfriend niet direct stil te leggen.

,,Deze uitspraak is heel teleurstellend”, reageert Kees de Jong, voorzitter Pluimveehouderij bij LTO. ,,Het is voor ons belangrijk om erop te kunnen vertrouwen dat onze toezichthouder in actie komt als daar reden toe is”, zegt hij. ,,Tegelijkertijd willen veel pluimveehouders dit boek nu voor eens en altijd sluiten.”

DIVERSE RECHTSZAKEN
Rond het fipronilschandaal spelen diverse rechtszaken. De rechtbank in Arnhem heeft vorig jaar al in een civiele zaak bepaald dat de bloedluisbestrijders aansprakelijk zijn voor de financiële schade. De rechtbank achtte bewezen dat ze wisten dat hun middel fipronil bevatte.

De twee hoofdverdachten, inwoners van Barneveld en Nederhemert, worden ook strafrechtelijk vervolgd. Zij worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht en moeten volgende week woensdag voor de rechter verschijnen in Zwolle.

Bron: Ede Stad

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus

Wil je meer weten over een gezonde bodem en hoe je met praktische aanpassingen de efficiëntie van de bodem vergroot? Dit najaar wordt er weer

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley organiseert dit event om agrarisch ondernemers te inspireren. Welke kansen zijn