Ik geloof in de kracht van ons gebied

Willemien Vreugdenhil, Wethouder van de gemeente Ede

‘De start van het Netwerk Salentein blijft mij bij als één van de meest indrukwekkende bijeenkomsten uit mijn loopbaan, omdat er zo open is gepraat over wat wij allen op de agrarische erven zien gebeuren.

Er is een hechte groep ontstaan vanuit de vier o’s: ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs. Het vertrouwen dat we in elkaar hebben, vormt de basis voor het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen. In het netwerk heeft iedereen hetzelfde vuur voor de zaak. Dat is prachtig om te zien, en daardoor gaat het zeker lukken om onze agrarische sector vooruit te brengen.

Het gaat de deelnemende partijen niet om winstbejag of om scoren. Iedereen zet zich vrijwillig in voor de toekomst van de agrarische sector én een beter imago van onze boeren. Het polariserende debat dat over de sector wordt gevoerd, is zo onterecht. Ecologie en economie staan niet tegenover elkaar. Ze beïnvloeden elkaar en zijn verbonden met elkaar.

In Salentein zoeken we daarom naar integrale oplossingen voor ecologie, economie en mens. We kijken niet zozeer naar afzonderlijke uitdagingen – ammoniak, fijnstof, biodiversiteit et cetera – maar naar het totale pakket aan vraagstukken. Een belangrijk uitgangspunt is ook dat we alle manieren van agrarische bedrijfsvoering omarmen: van productie voor de wereldmarkt tot en met productie voor de korte keten.

Ik geloof in de kracht van ons gebied. We kunnen wel naar Den Haag kijken, maar daar komen de oplossingen niet vandaan. We zullen het zelf met elkaar moeten doen.’

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Webinar Plattelandstoerisme, kans of uitdaging

Overweegt u iets te gaan doen met plattelandstoerisme? Denk bijvoorbeeld aan een mini-camping, glamping, bed & breakfast, groepsaccommodatie, aanbieden van activiteiten, proeverijen, workshops of een