Koningin Máxima bij lezing over Foodvalley: ‘Een van de gelukkigste regio’s’

De regio Foodvalley is een van de gelukkigste regio’s in Nederland, terwijl grote steden steeds meer te maken hebben met armoede en criminaliteit. Koningin Máxima woonde dinsdagochtend een lezing bij over welvaart, geluk en de Foodvalley.

Het bruto binnenlands product per hoofd (BBP) werd lang gebruikt als graadmeter voor welvaart. Maar eigenlijk verdient dat model een aanpassing waarin wordt gekeken naar de bredere zin van welvaart, vinden onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

In een online werkbezoek presenteerden ze hun pleidooi voor een nieuw meetinstrument aan de koningin. In dit werkbezoek werd ook iets verteld over de Veluwe. Volgens de ‘Brede Welvaartsindicator’ (het voorgestelde meetinstrument) zijn ook sociale samenhang, werkgelegenheid en de algemene gezondheid belangrijke meetpunten om welvaart te meten.

Geluk na coronacrisis
De Veluwe scoorde in het onderzoek erg hoog. Volgens enkele onderzoekers is dit te danken aan de inzet van de regiodeal Foodvalley. Bij deze regiodeal wordt bijvoorbeeld aangestuurd op samenwerking tussen boeren en circulaire landbouw, en op het eten van gezonde voeding.

Koningin Máxima was onder de indruk van het meetinstrument dat de onderzoekers presenteerden. Daarnaast benadrukte ze dat er ook moet worden gekeken naar de economische groei en het geluk van Nederlandse inwoners na de coronacrisis.

Bron: De Gelderlander

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus

Wil je meer weten over een gezonde bodem en hoe je met praktische aanpassingen de efficiëntie van de bodem vergroot? Dit najaar wordt er weer

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley organiseert dit event om agrarisch ondernemers te inspireren. Welke kansen zijn