Half januari heeft de Europese Voedselautoriteit EFSA de gele meelworm als eerste insect goedgekeurd voor menselijke consumptie. Meelwormen worden nu al gebruikt in diervoeding en binnenkort misschien ook al op ons bord. Regio Foodvalley is blij met dit besluit van de EFSA. Dit besluit draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de het regionale programma Eiwittransitie.
Kansen
Afgelopen jaar zijn er in de regio verschillende boeren gestart het met kweken van insecten. Door deelname aan pilots en tests leveren zij een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de insectensector. Doordat de gele meelworm voor menselijke consumptie goedgekeurd is, biedt dit kansen voor de insectenkwekers in de regio en in Nederland. De afzetmarkt wordt hierdoor vergroot. Regio Foodvalley is samen met stakeholders uit de sector bezig met de ontwikkeling van de Hub for Insect Knowledge. Deze hub heeft als doel om de insectensector te helpen professionaliseren en (hierdoor) de ontwikkeling van de sector te versnellen. Ook wordt er verder gekeken naar de verdienmodellen voor de kwekers.
Eiwittransitie
Insecten zijn een belangrijke bron van eiwitten en bieden veelzijdige voordelen. Zo kunnen we in de toekomst het diervoer verrijken met insecteneiwit en hoeft er geen of minder soja geïmporteerd te worden. Dat scheelt in de CO2-footprint. Ook biedt insectenkweek kansen voor nieuwe verdienmodellen voor de boer en voor vergroting van de circulaire landbouw.
Voorbeeld kwekerij
Rowin Batterink, eigenaar van de biologische Boerderij het Witte Water in Nijkerk, is in het voorjaar 2020 gestart met de kweken van meelwormen. Hij heeft veel vertrouwen in de insectensector. Lees zijn verhaal via deze link.
Bekijk het filmpje op het YouTube kanaal van Regio Foodvalley waarin Rowin Batterink heel kort uitlegt waarom het belangrijk is om insecten te kweken en te eten.
Bron: Regio Foodvalley