Online werkplaats Circulaire Voedselketens

maandag 5 juli, 20.00 uur

Optimaal benutten grondstoffen, verwaarden reststromen, verminderen voedselverspilling.

Thema: Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley
Op maandagavond 5 juli is de tweede bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens over Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley. Deze werkplaats is een samenwerking met verschillende programma’s en netwerken in Regio Foodvalley. Centrale vraag voor deze werkplaats is: hoe kunnen we reststromen (verder) waarderen in Regio Foodvalley en samen toewerken naar circulaire voedselketens met minder verspilling, besparing van kosten / nieuwe inkomsten en optimale benutting van grondstoffen?

In de valleiregio zijn verschillende ondernemers op zoek naar oplossingen voor hun voedselreststromen en afval. Denk aan:

– reststromen uit de agrarische productie (bijvoorbeeld niet-verkochte stromen, overproductie of bijproducten)
– afval van kleine winkeliers uit binnensteden dat nu noodgedwongen in een kliko belandt
– reststromen uit de horeca, catering, bedrijfskantines en zorginstellingen
– verpakkingsmaterialen
– bijproducten uit de voedselproductie, denk aan bierbostel van bierbrouwers en wei van kaasmakers
– oneetbare voedseldelen zoals schillen, stengels, koffieprut

Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen om verliezen te voorkomen, minder afval te produceren en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. Er zijn ook al verschillende oplossingen, denk aan Too Good to Go, insectenteelt, productie van oesterzwammen op koffie, koken van maaltijden van overgebleven etenswaren, voedselbank en het verwerken tot geheel nieuwe producten zoals soepen, gefermenteerde groenten. Hoe kunnen we in Regio Foodvalley samen verder werken aan verwaarding van reststromen?

Werkplaats Circulaire Voedselketens
De werkplaats is een regionaal praktijknetwerk. In 2021 zijn er vier werkplaatsbijeenkomsten voor kennisdeling, inzet van expertise en netwerken. Deelnemers starten daarnaast nieuwe samenwerkingen, we organiseren verschillende vormen van ondersteuning en voeren bijvoorbeeld onderzoek uit.

Meer informatie een aanmelden

Bron: Regio Foodvalley

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus

Wil je meer weten over een gezonde bodem en hoe je met praktische aanpassingen de efficiëntie van de bodem vergroot? Dit najaar wordt er weer

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley organiseert dit event om agrarisch ondernemers te inspireren. Welke kansen zijn