Pilot Carbon Farming: Olifantsgras en carbon credits
NLgroen, Carbon Farmers en Miscancell slaan de handen ineen om de teelt van olifantsgras in Nederland te stimuleren. Dit unieke gewas biedt namelijk potentieel om veel CO2 uit de lucht op te slaan in bodem en biomassa en zo een waardevolle bijdrage te leveren aan de klimaatuitdaging. Tegelijkertijd levert deze teelt voor de land- of tuinbouwer een aanzienlijk en betrouwbaar rendement op voor lange termijn met minimale inspanning.
Miscancell gebruikt het onder meer reeds in de vervaardiging van klimaatvriendelijk asfalt, genaamd Grasfalt. In tegenstelling tot traditioneel asfalt wordt er een pak minder CO2 uitgestoten bij de productie van Grasfalt én slaat het daarenboven nog eens koolstof op. Zo wordt er dubbele klimaatwinst geboekt.
Wat houdt deze pilot in?
Miscancell heeft in totaal voor 150 ha rhizomen ter beschikking voor aanplant in april 2022. Voor elke teler die zich aanmeldt, zal zij:
– de rhizomen aanleveren aan marktprijs;
– de aanplant verzorgen of begeleiden;
– informatie verstrekken over beheer en oogst en, indien gewenst, hierin begeleiden;
– het gewas aan marktprijs afnemen vanaf april 2024.
– Daarenboven zullen NLgroen en Carbon Farmers onderzoeken hoe de koolstofopslag in bodem en gras koolstofcertificaten kan opleveren, en een koper zoeken om deze certificaten af te nemen aan een voor de boer voordelige prijs.
Doe mee
Miscancell is op zoek naar ondernemers die bereid zijn om minstens 5 hectare minstens 10 jaar vast te zetten voor de teelt van olifantsgras. Vanaf die schaal en tijdsspanne wordt het namelijk pas echt interessant om hiermee aan de slag te gaan. Telers die individueel niet voldoende hectare ter beschikking hebben, mogen zich ook als groep aanmelden als ze samen minstens 5 ha vrij kunnen maken.
Wat is olifantsgras?
Olifantsgras (Miscanthus giganteus) is een meerjarig rietachtig gewas dat groeit als kool, de energetische waarde heeft van steenkool en nauwelijks onkruidbestrijding, insecticide, irrigatie of bemesting nodig heeft (al kan er wel vlak na de oogst mest op worden uitgereden indien gewenst).
Olifantsgras heeft erg veel mogelijke toepassingen, gaande van minder tot meer hoogwaardig. Zo kan het simpelweg worden gebruikt als biobrandstof, maar ook bewerkt om als grondstof te dienen in o.a. papier, bioplastics en zelfs bouwmaterialen.