Regio Foodvalley is het laboratorium voor praktijkinnovaties

Bastiaan Pellikaan, voorzitter College van Bestuur van Aeres Groep

‘Opleiden in ondernemerschap is onze specialiteit. De onderwijsinstellingen van Aeres Groep leiden dan ook veel bedrijfsopvolgers op. We leren leerlingen en studenten afgewogen keuzes te maken. Of ze nu willen gaan produceren voor de wereldmarkt, de korte keten of een combinatie daarvan. Ook veel toekomstige erfbetreders volgen een opleiding bij een Aeres-onderwijsinstelling.

Wat Aeres Groep kan bijdragen aan het Netwerk Salentein? Veel. Behalve onderwijs verrichten we praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven. Daardoor voeden we de agrarische sector met nieuwe kennis.Om samen met de praktijk die kennis te kunnen ontwikkelen is experimenteerruimte nodig. Agrariërs hebben ruimte nodig om te ondernemen. Het Poultry Expertise Centre (PEC) is een mooi voorbeeld van hoe dat kan. Doordat de provincie Gelderland en Foodvalley-gemeenten de pluimveehouderij enige vrijheid in de regelgeving geven, kunnen ondernemers en kennisinstellingen samen nieuwe systemen uittesten voor een betere luchtkwaliteit. Het PEC laat zien hoe samenwerking in andere agrarische sectoren en op andere grote thema’s, zoals bodem en korte ketens, vormgegeven kan worden.

Het Netwerk Salentein en de Regio Deal bieden perspectieven voor meer samenwerking. Regio Foodvalley heeft de potentie om het laboratorium te worden voor praktijkinnovaties. Met de innovatiekracht van het bedrijfsleven, het fundamentele onderzoek van Wageningen University & Research en ons eigen praktijkonderzoek kunnen we tot meerwaarde komen. En als overheden dan ook voldoende experimenteerruimte geven en wet- en regelgeving opstellen met een langetermijnperspectief, dan zit iedereen in zijn goede rol. Dan krijgen we de innovaties van de grond waar iedereen op zit te wachten.’

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten