Samen met
burgers en de
maatschappij

Staat jouw initiatief al op deze pagina?

Heb jij een project of initiatief wat interessant is voor agrariërs in het gebied? Laat het ons weten!

Asset 7 Verbindend ondernemen

Ondernemen in verbinding met en burgers en de maatschappij. Hoe kan het ook anders tegenwoordig? Burgers en belangenpartijen richten zich ook steeds meer op de boeren in de regio Foodvalley. Landbouwnetwerk Regio Foodvalley wil samenwerking stimuleren zodat wij van tegenstellingen, naar begrip en naar het gedeelde belang gaan. Met winst voor alle partijen. Hieronder staan projecten die bij dit thema horen, vind je inspiratie over initiatieven en delen we kennis over dit thema. 

Stel je vraag aan de themagroep!

Kan je wel wat meedenkhulp gebruiken?  In de themagroep Verbindend Ondernemen komen partners en initiatieven samen om kennis te delen, krachten te bundelen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. WI jij je als ondernemer graag verder ontwikkelen op dit thema, maar ben je nog zoekende waar te beginnen? Stel je vraag aan de themagroep! Zij denken graag met je mee. Neem hiervoor contact op met het Agroloket

Waar kan je allemaal aan meedoen?

De educatieboeren in de Gelderse Vallei en regio FoodValley. Boer zijn is een prachtig vak en dat laten ze graag aan zien. Niet alleen om voor even mee te genieten van het boeren leven, maar vooral ook om  te laten zien waar jouw voedsel vandaan komt. 

Kijk op Lerenbijdeboer.nl – Educatieboeren in de Gelderse Vallei

De educatieboeren in de Gelderse Vallei en regio FoodValley. Boer zijn is een prachtig vak en dat laten ze graag aan zien. Niet alleen om voor even mee te genieten van het boeren leven, maar vooral ook om  te laten zien waar jouw voedsel vandaan komt. 

Kijk op Lerenbijdeboer.nl – Educatieboeren in de Gelderse Vallei

Kijken bij de boer organiseert jaarlijkse fietstochten, ca. 6000 bezoekers. Stap op de fiets en geniet van de mooie Gelderse Vallei. Langs elke route zetten diverse agrarische bedrijven hun deuren open voor publiek. Zie de website van Kijken bij de boer voor de data en meer informatie over de fietstochten.

Hoe ontvang je als boer mensen op je erf? Als agrarisch ondernemer spreek je dagelijks met je erfbetreders. Maar het wordt steeds belangrijker om ook in gesprek te kunnen gaan met de gemeente, provincie en mensen uit je buurt. In de GRATIS Workshop Gastheerschap krijg je in twee dagdelen praktische handvatten van een ervaren hospitality trainer.

De buurt betrekken bij je boerenbedrijf: als boer hoor je vaak dat het belangrijk is om te ondernemen in verbinding met je omgeving. Het wordt steeds minder vanzelfsprekend dat je buren ook boeren zijn. Met het oog op de Omgevingswet die volgend jaar ingaat wordt het cruciaal dat je een goede relatie met je buurt onderhoudt en toekomstplannen goed kunt presenteren aan bijvoorbeeld gemeente en provincie.

De workshop is afgerond, maar bij voldoende animo wordt hij in najaar 2025 opnieuw georganiseerd! Wil je meedoen? Neem contact op met het Agroloket

Vallei Boert Bewust werkt aan verbinding tussen boeren en tuinders en samenleving in eigen streek. Boert Bewust is gestart in de Vallei als initiatief van vier varkenshouders, waaronder huidig Tweede Kamerlid Jaco Geurts. In 2013 ging in deze regio het eerste Vallei Boert Bewust bord de grond in. Inmiddels zijn ongeveer 80 boeren aangesloten. Daarnaast is Boert Bewust inmiddels uitgerold in zes andere regio’s in Nederland.

Benieuwd wat anderen er van vinden? Lees hier het verhaal van Roel van Dijk.

Boeren van ‘Vallei Boert Bewust’ vloggen ook! Kijk eens hier.

Vragen? Neem contact op met Vallei Boert Bewust: info@valleiboertbewust.nl, T 033 277 63 90

Welkom bij Voer voor Dialoog: dé plek waar je alles vindt om als boer of tuinder de dialoog met je omgeving aan te gaan. Om je daarbij te helpen ontwikkelen ze tools, tips, verzamelen verhalen uit de praktijk, houden je op de hoogte van het laatste nieuws en organiseren bijeenkomsten.

Ga naar Voer voor Dialoog

LTO Noord werkt met een programmatische aanpak aan interactie met de samenleving. Eén van de activiteiten binnen dit programma is het ondersteunen van boeren en tuinders die allemaal zelf interactie opzoeken met de samenleving.

Het servicepunt helpt met professionele ondersteuning in de vorm van praktische werkzaamheden, netwerk, geld voor kleine investeringen en advies. Een aantal voorbeelden van diensten die het servicepunt kan verlenen:

  • Advies / klankbord bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën / concepten
  • Het maken van een draaiboek voor een evenement / activiteit
  • Advies en hulp bij het maken van (communicatieve) teksten voor bijvoorbeeld een webpagina, een goede sponsorbrief of flyer
  • Hulp of budget voor het maken / drukken van flyers / communicatie materiaal ten behoeve van de activiteit
  • Opstellen en verzenden van een persbericht, hulp en advies voor het beantwoorden van persvragen
  • Contact leggen binnen het netwerk van LTO Noord dat kan helpen om de activiteit vorm te geven / verder te brengen.
  • Hulp of advies bij het schrijven van een vergunnings- of financieringsaanvraag voor de activiteit.
  • Training of coaching om de activiteit te kunnen uitvoeren

Meer informatie

Farmcamps
FarmCamps is een boerderijvakantie formule waarbij wij gezinnen met jonge kinderen de mogelijkheid bieden om te logeren op een werkende boerderij en zo spelenderwijs kennis te kunnen maken met het leven van en op het platteland.

Deze vorm van verbrede landbouw biedt niet alleen financiële kansen voor agrariërs, maar daarmee draagt de boer ook bij aan de opvoeding van onze kinderen en hun bewustwording. En dat is hard nodig, want maar weinig kinderen weten nog waar de melk vandaan komt.

FarmCamps is altijd op zoek naar nieuwe agrarische partners die zich met de juiste motivatie willen aansluiten bij onze formule. Op deze pagina lees je van alles over onze manier van samenwerken en de mogelijkheden. Bekijk ook de checklist om te zien of jij de belangrijkste ‘ingrediënten’ voor een FarmCamper hebt.
FarmCamps zoekt Boer – Start jouw FarmCamps op de boerderij!

Overige initiatieven in en rond de regio

Al het eten uit de directe omgeving te halen. Lekker, gezond en duurzaam met een eerlijke prijs voor de producent.

Stichting EES ontwikkelt activiteiten om consumenten te stimuleren om lokaal te eten.

Benieuwd? Kijk op www.eerlijketenuitdestreek.nl

Neder Groep levert rechtstreeks lokale productenaan professionele keukens. Doordat er weinig schakels in deze keten zitten, zijn hun producten naar eigen zeggen gegarandeerd supervers, blijft het aantal voedselkilometers beperkt, krijgen Nederlandse leveranciers een eerlijke prijs en profiteren klanten van de beste versproducten tegen de scherpste prijs en met het beste verhaal.

Ze stellen zich op als groothandel, korte ketenadviseur, innovatiepartner en productontwikkelaar.

Kijk op Welkom – Neder Groep

Maaltijdboxen met echt Veluwse streekproducten. In maart 2020 moest de horeca  dicht en ging op een innovatieve manier op zoek naar oplossingen, maar de producten van de Veluwse boeren vonden minder afzet. Daarom is het initiatief Uit Veluwe gestart met de online verkoop van maaltijdboxen en echt Veluws eten en drinken. Benieuwd naar de producten en/of hoe u mee kunt doen? Kijk op https://uitveluwe.nl/

Kinderdagverblijf op Boerderij
Ondernemers die zijn aangesloten bij de VAK kunnen profiteren van de speciaal voor hen ontwikkelde agrarische kinderopvangformule.
https://agrarischekinderopvang.nl/

Zorgtak op boerderij 
Brancheorganisatie, brengt landbouw- en zorgpartijen bij elkaar en stimuleert tot samenwerken en innovatie. Ook is ze aanspreekpunt voor de landelijke overheid en behartigt samen met haar leden regionale en landelijke belangen.
https://www.zorgboeren.nl/

Het platform zorgt ervoor dat boeren, buitenschoolse opvang organisaties, beweegpartijen, kookpartners, maaltijdleveranciers, supermarkten, gemeenten en gezondheidsorganisaties met elkaar kunnen samenwerken. Allemaal met hetzelfde doel, namelijk zoveel mogelijk kinderen en jongeren jong leren eten!
https://www.lekkerboer.nl/


LTO MFL behartigt de belangen van ondernemers in de diverse deelsectoren en verzilvert de potentie van de multifunctionele landbouw. Dit doet zij in de eerste plaats door de sector meer collectief te organiseren en zichtbaar te maken bij beleidsmakers.

Ga naar de website

Ter inspiratie..

Kennisbank en tools

Dialooggids

Gids van Voer voor Dialoog. Hulpmiddel om betekenisvolle gesprekken met de omgeving te voeren. Met als resultaat meer begrip, samenwerking en groei.

Werkboek Verdienmodellen

Werkboek voor agrariërs van Boer aan het Roer over producten en diensten die jij kunt leveren op jouw bedrijf.

Nieuws