Verkiezingsdebat over de transitie naar duurzame landbouw

1 februari 2021, 16.00 uur

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseren Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland, de Transitiecoalitie Voedsel, Bionext en de TAPP Coalitie binnenkort een debat over de toekomst van de landbouw.

De maatschappelijke kosten en baten van de overgang naar duurzame landbouw staan centraal in de verkiezingsbijeenkomst die ook online te volgen zal zijn. Aan de hand van een inleiding van landbouweconoom Krijn Poppe zullen Kamerleden van VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie het gesprek aangaan over hoe deze transitie vorm kan worden gegeven.

Volgens de ngo’s slaagt de markt er niet zelfstandig in om de transitie naar een duurzame landbouw te bekostigen. Het nieuwe kabinet moet daarom de leiding nemen in het helpen van boeren in de omslag, het werken aan een duurzaam verdienmodel en het zorgen voor een reële prijs van voedsel. Daarin worden milieuschade, gezondheidsschade en te lage boereninkomens meegerekend.

Uit het debat zal volgens de organisatoren onder meer blijken hoe de politieke partijen denken over heffingen, premies, subsidies en omschakelfondsen als financiële instrumenten om in de volgende regeringsperiode te komen tot een betere business case voor zowel samenleving als boeren. Om samen de omslag te maken naar natuur-inclusieve kringlooplandbouw, meer extensieve veehouderij, minder vleesconsumptie, meer consumptie van biologische en duurzame voeding en perspectief voor boeren.

Deelnemers
Sprekers in het debat ‘De maatschappelijke business case van een transitie naar duurzame landbouw’ zijn vertegenwoordigers van de landbouwportefeuille van de partijen VVD, CDA (Eline Vedder), D66 (Tjeerd de Groot), GroenLinks (Laura Bromet ), PvdA (Joris Thijssen ) en ChristenUnie (Pieter Grinwis). Gespreksleider is Anouschka Laheij. Krijn Poppe, oud-landbouweconoom bij Wageningen University & Research is inleider en factchecker.

Het debat vindt plaats op 1 februari van 16.00 – 17.45 uur in Nieuwspoort in Den Haag en is hier live te volgen.

Bron: Nieuwe Oogst

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus

Wil je meer weten over een gezonde bodem en hoe je met praktische aanpassingen de efficiëntie van de bodem vergroot? Dit najaar wordt er weer

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’

Event: ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley organiseert dit event om agrarisch ondernemers te inspireren. Welke kansen zijn