De pandemie COVID-19 benadrukt het wereldwijde probleem van voedselzekerheid. Dat probleem kan worden aangepakt door meer aandacht voor onderzoek en innovatie. Dat stelt Foresight Team van het Standing Committee on Agricultural Research van de Europese Unie in een pas verschenen rapport. Dat rapport is gepubliceerd door een groep van 14 experts op het gebied van voedsel, landbouw en beleidsonderzoek
Het Foresight Team pleit naast aandacht voor onderzoek en innovatie voor het stellen van duidelijke doelstellingen rond voedsleproductie en voedselgebruik. De Europese Unie zou bijvoorbeelc concrete doelen kunnen stellen voor een afname van 75% in het gebruik van pesticiden, een afname van het gemiddelde BMI en een afname van het percentage van mensen met overgewicht hebben.
De Europese Unie zou eveneens een uitgebreid onderzoek moeten opzetten om diëten en voeding te verbeteren. Op dit wordt 2,5 tot 3 keer meer vlees gegeten dan er wordt aanbevolen door diëtisten, iets dat niet alleen gevolgen heeft voor de eigen gezondheid maar ook voor die van de planeet. Onderzoek kan helpen om de verschillende onderliggende redenen te begrijpen en oplossingen te creëren.
Wil de maatschappij en de economie veerkrachtiger worden – een probleem dat de pandemie heeft benadrukt – dan is er meer diversiteit nodig, stelt de expertgroep. Diversiteit in wat we eten, wat we aan voedsel produceren, en in de manier waarop we structuur geven aan de maatschappij. De Europese Unie zou voedseldiversiteit moeten ondersteunen door nieuwe kennis te ontwikkelen, nieuwe technologieën, ecosysteemdiensten en milieubeleid.
Zie voor meer informatie het rapport ‘Resilience and transformation’ van het Foresight Team van het Standing Committee on Agricultural Research van de Europese Unie.
(Wageningen University & Research, 21/01/2021)
Bron: Agri Holland