Varkens in de strooiselstal

Varkenshouders vertellen hun verhaal op het eigen bedrijf, in samenspraak met collega’s, wetenschappers en andere experts. In een soort Roadshow wordt langs verschillende praktijklocaties in Nederland getrokken. Alweer voor de vijfde keer wordt er een kennissessie van de Roadshow georganiseerd. Inschrijven kan via deze link: Varkens in de Strooiselstal.

Deze keer staat de roadshow gepland op Dinsdag 10 december, van 10:45-15:00 uur. ‘De strooiselstal’ is het centrale thema van deze 5e Roadshow.

De bijeenkomst vindt plaats bij familie van de Kamp, op “De Roosendaal”, Beulekampersteeg 31, 3882 LJ Putten (Gelderland). Net als de voorgaande edities wordt ook deze 5e kennissessie interactief, met veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en praktische ervaringen te delen.

Drie jaar geleden besloot de familie van de Kamp met een strooiselstal (wroetstal) te starten. De strooiselstal is aangesloten bij Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees. Het vlees van de varkens wordt onder de naam Krull aan slagers verkocht. De strooiselstal kenmerkt zich door veel ruimte en daglicht, met op de grond stro en krullen of zaagsel zodat de varkens kunnen wroeten. Couperen van staarten gebeurt al 2 jaar niet meer.

Christian van de Kamp zal tijdens deze kennissessie uitgebreid zijn ervaringen met de strooiselstal delen. Tijdens dit overkoepelende verhaal, zullen 3 andere sprekers/organisaties op de thema’s fokkerij, ruimte en voeding inhaken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Rust in de stal door veel interactie tussen varkens en verzorgers en varkens.
  • Veel ruimte en daglicht, en er is goed nagedacht over de indeling in functiegebieden.
  • Marko Ruis van Wageningen Livestock Research deelt resultaten van onderzoek naar inrichting van stallen met ingestrooide vloeren, specifiek de inrichting van het activiteitsgebied.
  • Rust ook door de genetica. Familie van de Kamp gebruikt de Topigs 50-zeug.
  • Roos Vogelzang, adviseur genetica bij Topigs Norsvin, deelt resultaten uit onderzoek naar fokkerij en vleesvarkensgedrag.
  • Niet couperen gaat goed, het kritieke punt ligt bij de gespeende biggen. Op vijf weken spenen is een grote verbetering.
  • Het is belangrijk dat biggen in de kraamperiode leren vreten.
  • Groei van de dieren is bewust niet maximaal.
  • Kim Goedegebuure van Trouw Nutrition gaat in op de vraag: ‘Welke rol speelt voeding in het voorkomen en ontstaan van staartbijten?’

Na de lunch wordt de Roadshow voortgezet met een rondleiding door Christian in de wroetstal. Marko Ruis van Wageningen Livestock Research verzorgt een interactieve workshop om samen met de deelnemers te bepalen waar in de opleidingen aandacht voor moet zijn aangaande varkens in strooiselstallen.

De middag eindigt om 15.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via KPV-leerplein. De organisatie is in handen van VKON en Wageningen Livestock Research.

Inschrijven kan via deze link

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten